Парамханса Йогананда е роден на 5 януари 1893г. в Горахпур, Индия. Рожденото му име е Мукунда Лал Гош.

Автор на най-продаваната духовна класика Автобиография на Един Йогин, този любим световен учител е дошъл в Америка през 1920г. и е бил първият велик майстор на йога, който да живее и преподава на Запад за продължителен период от време – Повече от 30 години. Сега той е широко признат като бащата на Йога на Запад.

Имало е моменти в началото на 20-те години когато Йогаганда е бил най-известният учител в Америка.

Стотици хиляди са препълвали най-големите зали в най големите американски градове, за да видят майстора на йога от Индия. Една вечер в една от лекциите си в Карнеги Хол в Ню Йорк са присъствали над 3000 души, и под негово ръководство те са пеяли радостно О, Красив Господи, за повече от час.

Мнозина изпадали в състояние на екстаз. После един човек нахлул в съблекалнята при Йогананда, хвърлил един револвер емоционално на бюрото му, и заплакал; Незнам какво ми направи тази вечер, но вече не мога да се върна на този начин на живот.

В друга случка той е казвал на всичките зрители; Всеки да си хване лявата с дясната си ръка. В следващите минути, хората, които са в хармония с моето съзнание, няма да могат да си разделят ръцете. Хората са се опитвали със всички сили но напразно, докато не е изговорил високо думата; „Сега“. Това не е било хипноза, това е било един много силен магнетизъм на един велик майстор на йога.

Сред неговите почитатели и поклонници е имало и все още има известни хора като Хенри Форд, Елвис Пресли, Джордж Харисън, Стив Джобс и Махатма Ганди.

Автобиографията на Един Йогин е била единствената книга в айпада на Стив Джобс и той я препрочитал всяка година. В погребението му 500 копия от тази книга са били раздадени на посетителите по негово по-ранно нареждане.

Световното влияние на живота на Йогананда става все по-голямо по света. Казано е и много от последователите му вярват, че животът на този велик майстор на йога ще има толкова голямо влияние че ще промени самия ход на историята.

Той наистина е бил една освободена душа, Аватар, гигант сред светците, един от онези малцина, които идват от векове насам, изпратени от Бога с божествената мисия – да изведат човечеството от мъглата на заблудата към красивата светлина на Божественият разум.

Има много истории за чудеса и предсказания, които той е извършил през живота си, разказани от неговите ученици и хора които са го срещали, които разкриват величието му.

Единият  от учениците му Пеги Дейд, го е виждал да левитира; Тулси Бозе го е виждал да възкресява мъртъв човек; Той изцелил много сериозно болни хора; Брат Бхактананда е свидетелствал как Йогананда материализира сок от моркови, и как по чудо запълва прекалено много чаши от една почти празна кана.

Понякога в ранните си години той е оставял лекарите да му мерят пулса. Тогава той е спирал пулса на едната си китка или на другата или ги е правил да бият различно един от друг. Той е можел да спре сърцето си когато си пожелае и понякога го е демонстрирал.

Един от неговите директни ученици Свами Криянанда разказва как Йогананда често им е казвал, „Аз знам всяка мисъл, която мислите“ Което накрая винаги се е оказвало вярно.

Той също така е бил страшно силен физически, поради своето йогическо майсторство над фината енергия или прана. В Симфоничната зала в Бостън когато той веднъж е преподавал йога и енергизиране, споменал за огромната физическа сила, която се получава от тях.

След това той отпратил едно предизвикателство: „Би ли желал някой да ми опита силата?“ Шест огромни полицаи веднага скочили на сцената!

Публиката ахнала, уверени че Йогананда няма да може да се справи с този тест.

Той обаче спокойно се обърнал към полицаите облягайки се до стената. После ги помолил да го затиснат колкото се може по силно към нея.

Те го направили.

Това ли е най-силното, което можете? – Попитал той.

„Да!“ Изръмжали те, стискайки зъби. Изведнъж той си извил рязко гърба напред. Като по чудо всичките шест полицаи направо полетяли чак до оркестъра!

За учителя Йогананда смъртта не е била „Неизвестната страна, от която никой пътник не се е завръщал“. Той често е казвал, че прекарва голяма част от времето си в астралния свят, където йога писанията казват, че там е където отива душата след смъртта.

За него, самата смърт не е била трагедия.

Той е имал пълна власт над живота и смъртта, защото беше аватар, има много истории от живота му, които илюстрират това.

След неговото махасамадхи (Последното му напускане на тялото) на 7 март 1952г. е било побликувано във списанието Таймс.

Лекарите във моргата са описали че това просто е невъзможно и те никога не са виждали такова нещо досега. Тялото му е било непокътнато и без абсолютно никакъв признакл на разлагане след 3 седмици.

Въпреки това Йогананда никога е проповядвал или е препоръчвал за публикуването на подобни способности. Той е казал:

Мнозина очакват чудеса от йога, но тези, които са опознали Бог никога не показват силите си, освен ако Бог не ги насочва да го направят. Духовната пътека не е цирк. Хората не разбират че пълното смирение е най-великото чудо!

Той често е казвал че е дошъл със специална Божия повеля; Тълкуването на Йога писанията и разпространението на крия йога на запад.

Пророчеството на неговия парамгуру (гуру на неговия гуру) Лахири Махашая който е направил преди повече от 50 години от рождението на Йогананда се е сбъднало.

Йогананда е този, на когото Бабаджи е определил божествената мисия, да разпространи и преподава великата техника на крия йога по света, която ускорява духовната еволюция на човек за изключително кратък период от време. Ако приемем, че човек я практикува правилно и с преданост.

„Крия Йога е полет със самолет към Бога“. Той често е казвал на учениците си.

Крия е най-ефективната техника, достъпна днес за човечеството, за бързото постигане на целта на Йога: Единство със Божественото”

Крия е ключът към небесният рай. Аз правя няколко пъти крия, и забравям тялото. То изчезва и аз съм потопен в безкрайното блаженство. Блаженството, което превъзхожда всяко описание.

Една Крия, която отнема около 30 секунди, е равностойна на една година от здрвословен и духовен живот.“

Хиляда Крии които отнемат към осем часа дават на йогина за един ден, хиляда години естествена духовна еволюция: Което прави 365,000 години духовна еволюция за една година.

По този начин, за три години един Крия Йоги може да постигне същият духовен напредък, който природата ще му даде за един милион години.“

Научете Крия йога. Така бързо ще отидете при Бога в безкрайното му блаженство. Не губете време. Този свят е само една заблуда и никога няма да ви даде вечното щастие, което търсите. Само в Него ще го намерите.“

Преди да ни напусне той веднъж е казал тези могъщи и милостиви думи: „След като аз си тръгна, само любов може да заеме мястото ми.“

Се говори, че той е прем аватар – Божествено въплъщение на любовта.

Изгледай Това Видео Да Научиш Повече за Йогананда и Крия Йога: